Zorgen voor je ouders

Hoe ondersteun ik mijn ouder wordende ouders het best?

Waarschijnlijk lees je deze pagina omdat er in jouw relatie met je ouders voor je gevoel een soort omslagpunt bereikt is. Ineens was daar het besef: ze worden oud. Of je realiseert je dat je ouders geleidelijk aan meer op je zijn gaan leunen.

Dit kan bij jou tot zorgen en vragen leiden rondom hulp voor je ouders. Kan ik dit zelf? Wil ik dit zelf? Lukt het hen nog wel om zelfstandig te wonen? Waar vind ik hulp bij het zoeken naar de juiste oplossingen?

Als je zorgen toenemen, kan dit gaan om praktische zorgen zoals af en toe helpen bij het huishouden, meegaan naar het ziekenhuis of zelfs verzorging van een ouder met dementie. Maar het gaat vaak ook om zorgen maken over hen: of het nog wel verantwoord is voor je vader om auto te rijden, of je moeder  eenzaam is of niet, en of ze niet van de trap valt. Juist omdat het je ouders zijn, is een gesprek hierover vaak ongemakkelijk of emotioneel beladen. Of je ouders wuiven jouw zorgen bij elke poging weg.

Hulp aan ouders organiseren

Bij de organisatie van hulp voor jouw ouders kan je telkens opnieuw drie stappen nemen:

  1. Inventarisatie van de situatie
  2. Kijken welke hulp er gewenst is
  3. Deze hulp organiseren

Begin vandaag en doe stap 1 online! 

Onze Parent Life Organizer is ontwikkeld om stap 1, 2 en 3 te vergemakkelijken. Je kunt aan de hand van een vragenlijst – samen met je ouder (s) of vanuit jouw perspectief – inventariseren hoe jouw ouders ervoor staan. Daar waar gewenst ontvang je vervolgens informatie, herkenning en handvatten in de zorgen om en zorg voor jouw ouder wordende ouders.

PARENT LIFE ORGANIZER

In welke fase zit jouw vader of moeder?

Qua gezondheid gaat het goed en ze bereiden zich (wel of niet) voor op een toekomst waarin die wellicht slechter wordt. Als kind van ouder wordende ouders is het belangrijk te weten dat het merendeel van de medioren en senioren een afwachtende houding aannemen bij het voorbereiden op de toekomst. In dit stadium kan je een bijdrage leveren door het gesprek over nu & later op gang te brengen.

De fase waarin ze zo zelfstandig mogelijk wonen, maar geconfronteerd worden met verlies zoals het overlijden van een partner en afnemende gezondheid. Soms komt het voor dat ouders geen hulp willen accepteren of ronduit ontkennen dat er hulp nodig is. Er kunnen verschillende redenen hiervoor zijn.

  1. Het kan te maken hebben met rouw. Het is dan goed te realiseren dat bij elk type verlies een rouwproces doorgemaakt kan worden. Er zijn verschillende fases in dit proces: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie.
  2. Persoonlijkheidskenmerken, bijvoorbeeld dat ze niet willen klagen
  3. Kenmerken van de generatie

De fase waarin de gezondheid verder achteruit gaat en er sprake is van opname in het ziekenhuis of verpleeghuis.