Zeven fases

De zeven fases naar een toekomstbestendige, levensloopondersteunende, woning

Als het gaat om woonaanpassingen die horen bij comfortabel en veilig ouder worden, denk je misschien aan trapliften, een slaap- en badkamer beneden en overal beugels in huis voor extra steun.

Maar dat is pas de laatste stap bij het passend maken van de eigen woning. Het begint al veel eerder. Het 7-fasen model brengt dit mooi in beeld. Er is aandacht voor de levensfases die je als huiseigenaar doorloopt bij het ouder worden, en de verschillende wensen en behoeften die hierbij horen. Comfort en gemak vormen de basis, en daar heb je nu al wat aan!

Het 7-fasen model

Het 7-fasen model gaat uit van een brede kijk op het toekomstbestendig maken van de woning. Er is aandacht voor de levensfases die je als huiseigenaar doorloopt bij het ouder worden, en de verschillende wensen en behoeften die hierbij horen.

Het model wordt weergegeven in de vorm van een piramide. In de volgorde van onder naar boven worden de fasen genoemd die cruciaal zijn voor het preventief en op tijd toekomstbestendig maken van de woning. Comfort en gemak vormen de basis. Naarmate je ouder wordt kunnen veiligheid en specifieke woonoplossingen een steeds grotere rol gaan spelen.

Lees meer over de verschillende fases:

Kleine zaken die je vandaag al aan kunt pakken – zonder kosten en middelen – alleen tijd is noodzakelijk.

In deze fase leg je de basis voor een toekomstbestendige woning. Kijk eens met andere ogen naar je woning. Hoe toegankelijk is deze? Is er achterstallig opruimwerk? Is ontspullen een optie? Welke kleine zaken kunnen voor meer gemak en minder onderhoud van de woning en tuin zorgen?

Gaat iets verder. Nog steeds weinig tot geen kosten. Wel middelen nodig – meer gericht op woning en onderhoudsarm.

Richt je op kleinschalig onderhoud van de woning. Maak je woning onderhoudsarm, toegankelijker en duurzamer, en je tuin minder bewerkelijk (bv. meer bodembedekkers, minder snoeiwerk).

Investering in kleine verbeteringen waar je nu al wat aan hebt.

Voorbeelden zijn: een betere verlichting in huis, een programmeerbare thermostaat, goed toegankelijke paden/oprit (vlak, goed verlicht), anti-slip verf, groot huisnummer (goed zichtbaar voor hulpverlening), postopvanger, deurspion of deurcamera, drempels weg.

Meer gemak, veiligheid en aandacht voor preventie

Richt je op meer gemak en veiligheid. Niet meer hoog reiken of klimmen. Plaats eenvoudige dakgootbescherming (nooit meer de dakgoot reinigen). Een hoog uitzetraam met motortje. Nachtverlichting. Pas kleinschalige domotica toe. Deurbel met camera. Denk ook aan brand-, inbraak en valpreventie. Er zijn ondenkbaar veel oplossingen.

DakgootbeschermingDakgootbescherming

Neem bijvoorbeeld een onderhoudsvrije dakgoot. Dit zal niet alleen het leven op korte termijn vergemakkelijken, maar het zal er ook voor zorgen dat je niet afhankelijk wordt van anderen als het beklimmen van een ladder later te onzeker wordt.

Weloverwogen keuze maken: blijven wonen of verhuizen

Een aantal basale zaken zijn geregeld in fase 1 t/m 4… nu is het tijd voor de keuze ga ik door in deze woning of is verhuizen een betere optie? Is de huidige woning geschikt om levensloopbestendig te maken? Wil ik wel in deze woning- en woonomgeving blijven wonen? Wat past bij mij?

Onze woningscans kunnen hierbij helpen. De uitkomst geeft een duidelijk en objectief beeld van de situatie. Daarop kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Woning passend maken

Voor optimale veiligheid en comfort, passend bij eigen wensen en behoefte. Sommige aanpassingen, zoals handgrepen, hellingen of de douchestoel, moeten mogelijk pas worden geplaatst als de behoefte ontstaat. Maar andere aanpassingen aan het huis – zoals een inloopdouche, comfortsanitair, domotica etc. – bieden jou ook op de korte termijn al comfort en veiligheid.

Als op je 60e toe bent aan nieuw sanitair – waarvan de gemiddelde levensduur 20 jaar is – dan is het ook slim om rekening te houden met behoeften op de langere termijn. Ligbaden, douchebakken met verhoogde instap en gladde tegelvloeren hebben al heel wat valpartijen veroorzaakt. Met een inloopdouche en een antislipvloer wordt de badkamer veel veiliger. Je bent dan nog heel ver af van ontsierende handgrepen. Gemak, veiligheid en schoonheid gaan prima samen! Geen saai wit plastic, maar prachtig design. 

Woning 100% passend voor nu & later

Nu gaat het om de grote verbouwingen die een woning echt toekomstbestedendig maken. Realiseer een slaapkamer en badkamer op de beneden verdieping. Of plaats een traplift of separate lift als daar nu behoefte aan is. Of een tussentijds alternatief, want die zijn er ook.

Waarom aanpassingen in fases?

Heel simpel, je weet van te voren niet waar je behoefte aan hebt als je oud bent. Anticiperen is dus lastig. Sommige aanpassingen, zoals handgrepen, hellingen of de douchestoel, moeten mogelijk pas worden geplaatst als de behoefte ontstaat. Maar andere aanpassingen aan het huis – zoals dakgootbescherming, een inloopdouche, comfortsanitair, domotica etc. – bieden jou ook op de korte termijn al comfort en veiligheid. Door preventief en op tijd te werken aan een toekomstbestendige woning, krijg én houd je bovendien grip op comfortabel en veilig wonen en leven, nu én op de lange termijn. Doorgaans is het een mooi moment om hiermee te starten als de kinderen uit huis gaan.